Workshop Samen Sterk tegen Pesten

Tijdens de ‘Samen Sterk tegen Pesten’ workshop sta ik met kinderen en tieners stil bij gevolgen van pesten en mogelijkheden om pesten te voorkomen en aan te pakken.
Ik start met het delen van mijn persoonlijke ervaringen met pesten. Ik lees voor uit mijn dagboek en/of we bekijken van de uitzending van het 1e seizoen gepest. In de eerste aflevering deelde ik mijn verhaal als slachtoffer van pesten in de brugklas. Na het kijken van de aflevering kunnen de kinderen mij interviewen over vroeger, nu en de toekomst. Door het kijken van de aflevering en het interview komen de gevolgen van pesten heel dichtbij.
Kinderen en tieners gaan nadenken over hun eigen gedrag in de groep en de rol die zij aannemen. Via gesprek, toneel en spelvormen staan we stil bij de mogelijkheden die we hebben om samen sterk te staan tegen pesten. Opkomen voor jezelf en een ander staat centraal, net als het herkennen van grenzen waardoor je deze kunt aangeven en die van anderen niet overschrijdt. De workshop wordt afgesloten met waardering voor elkaar.

De reacties van de kinderen en tieners zelf zijn prachtig. Spontaan worden in de loop van de workshop conflicten opgelost, incidenten uitgesproken en bieden pesters hun excuses aan. Meelopers noemen voortaan voor zichzelf te denken. Slachtoffers voelen zich meer begrepen en gesteund en gaan oefenen in het aangeven van hun grenzen. Buitenstaanders kiezen ervoor weer onderdeel uit te gaan maken van de groep. Helpers en verdedigers zijn blij niet meer alleen te staan in het bewaken van een goede sfeer.

Uiteraard is het mogelijk om de duur en inhoud van de workshop af te stemmen op uw vraag en situatie in de klas. Trainers Omgaan met Pesten zijn als experts en professionals een kei in het leveren van maatwerk.

Ja, ik wil hier meer over weten!