Spelmateriaal

Het spel ‘Ik denk me sterk’

speldoosje ik denk me sterk

Vanuit de Stichting Omgaan met Pesten kreeg ik steeds vaker het verzoek om een tool te ontwikkelen voor kinderen die onze training hebben gevolgd. Ouders die graag materiaal voor thuis wilden om het geleerde te herhalen en scholen die na het vertrek van onze trainers nog met de groep aandacht wilden blijven schenken aan positief omgaan met elkaar.

semmie sprekend spel en trainingBestel “Ik denk me sterk” via de webshop van Semmie Sprekend Spel:

Stichting Omgaan met Pesten

Associatie kaarten en helpende gedachten

Het spel bestaat uit 60 kaarten. Alle kaarten zijn voorzien van een afbeelding waarop je kunt associëren en een helpende gedachte waarover je in spelenderwijs in gesprek kunt gaat.
Tijdens het spel leren kinderen de eigen niet-helpende gedachten herkennen en omzetten in helpende gedachten. Wanneer zij het spel vaker spelen, zullen zij positiever gaan denken en gemakkelijker voor zichzelf en een ander opkomen. Hierdoor zullen zij als individu en als groep beter gaan functioneren.

kaarten van het spel ik denk me sterk

RET (rationeel emotieve therapie)

Het spel is gebaseerd op de werking van de vier g’s. Deze ’vier G’s’ zijn een uitwerking van de rationeel emotieve therapie, waarvan in onderzoek is aangetoond dat deze werkt.
De illustraties en positieve, helpende gedachten op de kaarten zijn niet alleen vanuit onze ideeën en onze trainingsmethodiek ontstaan, maar ook door samen te werken met de doelgroep. Het was fantastisch om met deze kinderen en jongeren dit creatieve proces aan te gaan.
Het wordt van jong tot oud gespeeld. Je kunt het uitstekend spelen in begeleiding, de klas, jouw gezin, met vriendinnen of jouw team op het werk.

De helpende gedachten doen een beroep op het toepassen van gedrag, dat past bij de vier thema’s:

 • Weerbare lichaamstaal
 • Opkomen voor jezelf en een ander
 • Zelfvertrouwen
 • Omgaan met eigen en andermans grenzen
spelmateriaal voor workshop of training

Spelvormen

Ik denk me sterkMet deze 60 kaarten kunnen verschillende spelvormen worden gespeeld. Er zijn allerlei spelsuggesties, die vind je op de instructiekaartjes die zijn toegevoegd aan het speldoosje, andere suggesties kun je downloaden via www.ikdenkmesterk.nl.

Ook kun je de gratis EXTRA aanvragen voor ouders en of professionals.
Deze EXTRA’s bevat de uitgebreide beschrijving van de spelvormen en toepassingen, die beknopt staan beschreven op de instructiekaartjes en zijn toegevoegd aan het speldoosje.

Ga naar de website

Workshops & trainingen

Met plezier geef ik regelmatig workshops en trainingsdagen voor professionals op open inschrijving. Het werken met het spel en gedachtekracht staat centraal.

Agenda trainingen
Daarnaast kun je mij uitnodigen om naar jouw praktijk of organisatie toe te komen om een workshop of training te verzorgen voor een groep professionals. Ook bezoek ik regelmatig groepen kinderen of jongeren op school of binnen een andere organisatie zoals de kinderopvang of hulpverlening om een workshop over gedachtekracht te geven in combinatie met het spel ‘ik denk me sterk’.

Workshop ‘Vergroten van gedachtekracht met ‘ik denk me sterk’ voor professionals

(Dagdeel 3-5 uur)

 • Opening met een spelvorm

 • Stichting Omgaan met Pesten
 • De kracht van het project ‘door jongeren voor jongeren’
 • Werken met de thema’s:
  – Weerbare lichaamstaal
  – Opkomen voor jezelf en een ander
  – Zelfvertrouwen
  – Omgaan met eigen en andermans grenzen

 • Ervaren van spelvormen en aandachtspunten voor de spelbegeleider d.m.v. gespreksinterventies en creatief werken met RET (rationeel emotieve therapie) m.b.v. verhaal, drama en toneel
 • Evaluatie & afsluiting

Training ‘Aan de slag met gedachtekracht’ voor professionals

(Dag 6-8 uur)

 • Opening met een spelvorm

 • Stichting Omgaan met Pesten
 • De kracht van het project ‘door jongeren voor jongeren’
 • Werken met de thema’s:
  – Weerbare lichaamstaal
  – Opkomen voor jezelf en een ander
  – Zelfvertrouwen
  – Omgaan met eigen en andermans grenzen

 • Praktisch werken met de RET (rationele emotieve therapie) en 4/5 g’s
 • Werken met gedachtekracht staptegels en de 4/5 g’s
 • Ervaren van een ‘les’ met als thema ‘mijn gedachtewereld’ (waarbij verhaal, bewegen, visualiseren, tekenen en gesprek aan bod komen)
 • Werken met drama en gedachtekracht
 • Spelenderwijze gespreksvormen met het jonge kind, het basisschoolkind en de tiener
 • Aandachtspunten bij het vergroten van gedachtekracht en voor de spelbegeleider
 • Suggesties voor het toepassen van de training in het gezin, één op één begeleiding, lessen in groepsverband, thema-middag of workshop met kinderen, ouder&kind workshop
 • Rondvraag & evaluatie

Workshop aan de slag met gedachtekracht voor kinderen & tieners

(1,5 – 3 uur)

Samen ontdekken we het geheim van de kracht van onze gedachten. We leren & kletsen, spelen met drama en spelen spelvormen met het spel ‘ik denk me sterk’. De kinderen oefenen in zich samen sterk denken, om voor zichzelf en elkaar een fijne klas te creëren. Positief denken stimuleert je zelfvertrouwen. Dat komt van pas in lastige situaties op school en in het omgaan met leeftijdsgenootjes en volwassenen. De workshop biedt kinderen de kans om kennis te maken met gedachtekracht. Aansluitend kan een creatieve opdracht gegeven worden om in de klas of op een later moment een vervolg te geven aan de workshop.

Ik denk me sterk spel
kaarten van het Ik denk me sterk spel
Ik denk me sterk spel

Downloads

De opzet van de kaarten biedt mogelijkheden voor tal van spelvormen. In het bijgeleverde boekje worden een aantal spelvormen uitgelegd.
Hieronder staan een aantal extra spelvormen die je kunt downloaden. Klik op het plaatje en het bestand opent in een nieuw venster. Veel speelplezier!

dobbelsteen
Dobbelsteen
Ik denk me sterk EXTRA voor ouders
Ik denk me sterk EXTRA voor ouders
Ik denk me sterk EXTRA
Ik denk me sterk EXTRA
Ik denk me sterk EXTRA 2
Ik denk me sterk EXTRA 2
kleurplaat ik ga met jou om zoals ik wil dat jij met mij omgaat
Kleurplaat ‘ik ga met jou om zoals ik wil dat jij met mij omgaat’
Kleurplaat 'Ik mag mijn gevoel laten zien'
Kleurplaat ‘Ik mag mijn gevoel laten zien’
Kleurplaat 'Ik speel mee'
Kleurplaat ‘Ik speel mee’
kleurplaat thema omgaan met buitensluiten
Kleurplaat thema omgaan met buitensluiten
Kleurplaat thema troosten
Kleurplaat thema troosten
Visualisatie 'Ik denk me sterk'
Visualisatie ‘Ik denk me sterk’
Visualisatie 'mijn gedachtewereld'
Visualisatie ‘mijn gedachtewereld’
Spelvorm 'luister jij eerst naar mij dan luister ik straks naar jou'
Spelvorm ‘luister jij eerst naar mij dan luister ik straks naar jou’